HTML

Fogadó a fekete kakashoz

A fogadó még nem áll, de a kakas már kapirgál. Az egyszeri városi lyányka kalandja a kis faluban. Talán. Ha nem, hát nem. De addig is erőltetjük.

Friss topikok

Archívum

Beszélgettem ma egy fickóval, akinek elég jól megy a falusi vendéglátóhelye. Először nagyon szimpatikusnak találtam, de később furcsa megnyilatkozásai voltak, biztos az őszinteség napján nem mondhatott píszíbb dolgokat.

Ha valaki mellette nyitna egy falusi vendégfogadó házat, akkor ő azonnal felnyomná az ANTSZ-nél és az APEH-nél. Azért, mert biztosan találnának nála valami szabálysértést, és különben is, jobb ha még időben megtanulja az a szemét, hogy ne nyisson konkurenciát rá. Rá, aki első a falujában ezzel a vállakozással, és az is akar maradni.

Nemááá!

A jól működő, turizmusból élő falvakban sok-sok falusi vendéglátó hely él meg egymás mellett. Ezek húzzák egymást felfelé: közösen kezdenek el programokat szervezni a vendégeknek, hiszen magukban erre nem lennének képesek, és egy-egy családnak nem is gazdaságos pl. egy szilvalekvár főző fesztivál.

Működik az egészséges verseny is, muszáj szépíteni a házat, rendben tartani a kertet.

Sőt ki is segíthetik egymást a családok, hiszen nemegyszer fordul elő, hogy a megszokott hely éppen foglalt, vagy több család nyaralna szívesen egyazon faluban.

De ez mind nem számít, csak a feljelentés, és a dögöljön meg a szomszéd tehene mentalitás.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feketekakas.blog.hu/api/trackback/id/tr331764476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2010.02.16. 22:44:54

Ha én lennék a leendő konkurencia, én kezdeném azzal, hogy a kedves szomszédot felnyomom. Nincs is annál jobb üzletszerzés, mint amikor a régi bejáratott helyet egy hétre bezáratja valamelyik hatóság.

nézz · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.16. 22:52:50

Ezt eddig is gondoltuk, hogy így van.

Nádasi Balázs 2010.02.16. 23:15:03

Nagyszerű, kiváló magyar ember, igazán büszkék lehetünk rá! :) Így kell ezt csinálni, jól van. Ez így megy már ezer éve, szóval ő igaz magyar hagyományőrző is. Stb.

tzi 2010.02.16. 23:22:05

Es aztan o ugyanaz, aki sorban all ha sirni kell, hogy haldoklik a magyar gazdasag, hogy romokban a turizmus, hogy kiveszett az emberekbol a bizalom...
golyot neki, vagy sunt a seggebe? :)

egy maréknyi dollár 2010.02.17. 00:37:12

Ezt azért írtad le, mert megdöbbentél a fickó mentalitásán?Tényleg elég szomorú:a még nem is létező konkurenciára acsarog.Csak azzal tudlak vigasztalni, hogy vagyunk páran, akik nem így gondolkozunk.

AutosVilli 2010.02.17. 00:45:10

Hahahah. Ez tényleg így van!!Ez a magyar valóság.

Azt tényleg elfelejti ,hogy ha többen vannak akkor több a vendég,nagyobb a híre a falunak,az ilyen barom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.02.17. 01:39:32

nagyon halkan megjegyzem
nem "illik" ranyitni valakire a szomszedban ugyanolyan profilu uzletet
foleg kisebb helyen
foleg azert mert lehet mindketten csodbe mennek
szoval a "ranyitas" sem egy gentleman eljaras

nehülyéskedj 2010.02.17. 05:31:04

@hagyma: Akkor ezért lehet, hogy a régi szép antivilágban (nem a bolsik alatt még előbb), egész utcák voltak, ahol szinte csak azonos dologgal foglakoztak a boltok? Vagy azért, mert a vevő így inkább oda ment, ha bútorasztalos, ötvös, stb. kellett, mert ott nagyobb volt egy helyen a választék?

Fekete Tyúk · http://feketekakas.blog.hu/ 2010.02.17. 06:19:36

@hagyma: Igen, @nehülyéskedj kommentjével értek egyet, szerintem se véletlen, hogy régen tömörültek ezek a vállalkozások. Most se véletlen, hogy a Múzeum körúton annyi antikvárium van, vagy a Garai környékén annyi pulóveres volt a 80-as években.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2010.02.17. 06:37:25

Megint jól sikerült nem a megfelelő oldalról nézni a dolgokat. Amit emberünk mondott, az nem hangzik jól, de aki rányit az követi el a hibát! Aki pedig az önkormányzatnál ezt megengedi, hogy azonos profilú üzletek tömege nyílik, akár egy utcában is, bárhol az országban, az a legnagyobb idióta. Ez a magyar vállalkozások egyik legnagyobb problémája. Rááll kezem, hogy most elkezdjek sorolni száz példát, de szerintem felesleges. A már működő, megnyitott vállalkozásokat nem védeni és hagyni, hogy szépen egymásra nyitva menjenek tönkre, mert egyikük sem tud megélni, ez a helyes eljárás? Elköltesz egy üzletre egy vagon pénzt, bejáratod, majd egy fantáziátlan idióta veled szemben nyithat egy ugyanolyan boltot?? Ugye viccel aki ezt támogatja?

Fekete Tyúk · http://feketekakas.blog.hu/ 2010.02.17. 07:04:21

@Aabroncs: De ez nem igaz! A mesterségek utcája nem csak konkurencia, hanem odavonz sok-sok vásárlót, akik valóban szétnéznek, és megnézik az árakat is, de nem csak ár alapján döntenek.
A borvidékeken borászatok nyitnak. Sok.
És mindegyikbe bemennek a borisszák. Szívesebben mennek olyan helyre, ahol lehet borkóstoló túrát szervezni, mint egy olyanra ahol a következő borászat 50 km-re van.
De hogy a példánál maradjunk, Eger mellett van NOszvaj, ahol rengetegen élnek falusi turizmusból. Egyszerűen húzzák előre egymás vállalkozását.
Aki nem versenyképes az elbukik. De ettl még sokan jól megélnek.

yafet 2010.02.17. 07:43:12

A feljelentősdi csak a primitív kezdet:
fel lehet gyújtani a másik kocsiját,
beverni az ablakait,
szennyvizet engedni a kertjére,
megmérgezni a kutyáit,
derékba végni a gyümölcsfáit,
a kapujába lapátolni a havat, szemetet, rosszindulatú pletykákat terjeszteni róla és kihívni a Fókuszt!

Magyarországon vagyunk, ha mindkettő beledöglik is, de nem állnak meg az emberek 2 feljelentésnél. Így legalább a következő 6 generáció sem fog unatkozni a családban.....

gorillka 2010.02.17. 08:36:00

@Aabroncs: Persze. Milyen szintű szolgáltatást is nyújt egy monopolhelyzetben lévő vállalkozás?
Még véletlenül sem össztársadalmilag nézzük, hanem az egyszem vállalkozó szempontjából?
Jelen példánál maradva egy nívósabb ellátási szint jöhetne létre, és még nagyobb társaság is megszállhatna a faluban.
Szörnyű.
süti beállítások módosítása