HTML

Fogadó a fekete kakashoz

A fogadó még nem áll, de a kakas már kapirgál. Az egyszeri városi lyányka kalandja a kis faluban. Talán. Ha nem, hát nem. De addig is erőltetjük.

Friss topikok

Archívum

 

Egyáltalán nem akarok politizálni, azokat akik ezt teszik egyáltalán nem értem, mert az emberek ötven százaléka biztosan nem ért velük egyet, hiszen éppen a "másik" pártra szavazott legutóbb. Tehát, én se mondom el kire szavaztam, és másokról se szeretném tudni ugyanezt. Hogy most mégis szóba került ez a szó, annak az az oka, hogy január elsejétől eltörölték a falusi vendéglátók adókedvezményét.

Ez egy elég jelentős kedvezmény volt, éves szinten 800.000 forintig adómentes jövedelmet biztosított.
Tisztában vagyok vele, hogy mindenkinek adóznia kell, és minden állampolgár társamnak ki kéne vennie a részét a közös költségeinkből, mégis vannak dolgok, amikről úgy gondolom többet vesznek el, mint amennyit adnak.
Természetesen vannak szerencsére olyan családok is Magyarországon, akik megélnek a falusi vendéglátásból, ezt a bevételi formát tekinthetik fő jövedelmüknek.
De a többség nem ebből él, vagy azért, mert egy másik állás mellett próbál valamilyen másodállásból pénzhez jutni, vagy azért, mert nincs annyi vendége, hogy ez rendes megélhetést biztosítson a számára. Ők vannak többen. Azok, akik a nagymama házát próbálják meg néha napján 2-3000 forintért kiadni, és azok, akik a saját házuk egyik szobájából igyekeznek pár ezer forintot megkeresni.
Ha mostantól becsületes állampolgárként minden egyes éjszaka után adóznak, akkor vagy nem marad annyi pénzük, amennyiből az ágyneműt moshatják, és a vízszámlát fizethetik, vagy abba kell hagyniuk a vállalkozást.
Lehet erre azt mondani, hogy ami nem életképes, annak nem is kell fennmaradnia, csakhogy mindenképp életképes az, ha valaki igyekszik becsületes módon úgy kiegészíteni a fizetését, hogy azzal nincs kárára embertársainak.
A kis falvakban, főleg az ország keleti felén hatalmas a munkanélküliség.
Ez sajnos meg is látszik a településeken. Az emberek szép lassan belesüppednek a kilátástalanságba. Mogorvák, depressziósak, lusták lesznek. Először csak magukat hanyagolják el, aztán a családjukat is, végül elkezdenek inni.
Közben azt se csinálják már, amit eddig megtettek: nem művelik a kertjüket, nem festik ki a házukat, nem járnak társaságba, már nem is keresnek munkát.
De ha lehetne egy olyan  megélhetésük ami miatt érdemes lenne minden reggel megborotválkozni, vagy tiszta inget felvenni, akkor lenne tartásuk is, iparkodnának tovább, mindenkinek jó lenne, hiszen évi 800.000 forintból nem lehet megélni, muszáj lenne többet keresni más munka után is nézni.
Természetesen bízom benne, hogy a mi kis vendégházunk többet hoz majd a konyhára 800.000 forintnál, de gondolom az első pár évben lesznek üresek a szobáink néha.
Mostanában sokat hallani arról az ígéretről, hogy a gazdák kifőzhetik majd saját pálinkájukat. Csodálkoznék, ha ez valóban így lenne, minden esetre lennének ötleteim, hogy mit kéne inkább engedélyezni a gazdáknak, és nem hiszem, hogy a pálinkafőzés a legsürgősebb. Fontos, de nem a legfontosabb.
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feketekakas.blog.hu/api/trackback/id/tr651761289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása